Alka u ništa

Sljedeći predsjednički izbori će biti nešto manji zanimljivi, ali zato i biračima manje teški za odlučivanje. To je jedna od utjeha za fanove i sljedbenike Alke Vuice koja nije uspjela skupiti nužnih 10.000 potpisa za predsjedničku kandidaturu.

Mora se priznati da ovo za Alku Vuicu predstavlja težak udarac, jer je neuspjeh u pokušaju samog ulaska u predsjedničku utrku više nego jasan pokazatelj njenog stvarnog položaja u hijerarhiji hrvatskih celebrityja. Točnije, Vuičina neuspjela kampanja za Pantovčak, koja je zapela na prvom proceduralnoj etapi, je čini manje relevantnom za hrvatsku politiku – a samim time i za sve što je važno za život u Hrvatskoj – od raznoraznih anonimusa. Od Vuice se tako inteligentnijim pokazao i Siniša Vuco, koji je na vrijeme znao od svoje predsjedničke kampanje napraviti “promotivni spin” i tako izbjeći blamažu.

Ako se, pak, Vuica odluči za nastavak političke karijere, morat će naučiti sportski podnositi poraze. Njena reakcija na prvu izbornu pljusku pokazuje veliku količinu neiskustva, odnosno svoj fijasko nastoji opravdati nekim mutnim radnjama iz tabora drugih kandidata. A uz to ide i duboko razočaranje u cijeli sistem, koji je Vuica izrazila u pismu Večernjem listu:

Moje iskustvo u ovoj kampanji je veliko i sa žaljenjem zaključujem da sam došla do zaključka da narod kao većina ne bira ni svoje predstavnike ni svoje predsjednike, jer oni koji imaju moć, novac, organizaciju i logistiku istog, suvereno vladaju nad onima koji to nemaju. Demokracija je privid vladavine naroda jer organizirane grupacije moći manipuliraju većinom svojim utjecajem i novcem.

Najžalosnija stvar u ovoj priči jest što je prilično lako složiti s takvom depresivnom procjenom situacije. Međutim, opet se postavlja pitanje na kojem je to pustom otoku Alka Vuica provela posljednjih dvadesetak godina?

A ako jedna darovita umjetnica i društvena komentatorica nije sve to vrijeme mogla vidjeti koliko je car, postavlja se pitanje koliko su to u stanju oni obični ljudi. Isti oni koji će 27. prosinca otići na birališta poput ovaca za klanje, i tako zapečatiti svoju i sudbinu svojih potomaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)