Roubini opet plaši

Prošle godine u ovo vrijeme, kada je svima – osim tadašnjoj hrvatskoj vladi – bilo jasno da nas čeka globalna recesija, dežurni optimisti su tvrdili da bi kriza trebala potrajati godinu dana, odnosno da bi se u jesen 2009. godine trebali pokazivati prvi znakovi oporavka.

Svatko tko je posljednjih dana pratio stanje na burzi, ali i ekonomske izvještaje iz Njemačke, Velike Britanije i SAD, mogao bi zaključiti da su dežurni optimisti bili u pravu. A do istog zaključka su došli mešetari na burzama, ako je vjerovati po velikom oporavku cijena dionica.

Dežurni pesimist Nouriel Roubini, međutim, tvrdi da taj oporavak nema previše veze sa stvarnim stanjem globalne ekonomije, odnosno da je riječ o zimskim pupoljcima koje će uništiti prvi proljetni mraz. Roubini tvrdi da će se to dogoditi kada se na burzama shvati da oporavak realne ekonomije nije u obliku slova “V”, nego u obliku slova “U”, odnosno daleko sporiji nego što se mnogi nadaju. Roubini također tvrdi da su državni poticaji već sada počeli stvarati burzovne “mjehure” na tržištima nekretnina i dionica, odnosno da će oni ponovno eksplodirati.

Roubinijevim crnim prognozama se, pak, priključio i George Soros, koji tvrdi da je američki bankarski sistem “bankrotirao”, a da su američki konzumenti – čija bi potrošnja trebala izvući zemlju i svijet iz krize, “preopterećeni dugovima”.

Nije isključeno da će umjesto popularne “U”-recesije doći novi pad, a “W” ponovno postati prilično aktualno i u svijetu omrznuto slovo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)