Kennedyjevo senatsko mjesto želi bejzbol-zvijezda Schilling

Nadan Vidošević nije jedini koji je danas najavio ulazak u izborni ring. Curt Schilling, 42-godišnji bivši bejzbolski pitcher koji je 2004. godine Boston Red Soxu donio dugo žuđenu titulu prvaka World Seriesa, na svom blogu je najavio kako razmišlja o tome da se kandidira za senatsko mjesto ispražnjeno smrću Teda Kennedyja.

Zakoni države Massachusetts, naime, propisuju da se nakon smrti ili ostavke senatora moraju raspisati novi izbori. Općenito se smatra kako bi oni trebali biti formalnost, s obzirom da je Massachusetts jedna od najliberalnijih američkih država gdje najbolje prolazi kandidati liberalne frakcije Demokratske stranke čiji Kennedy bio predstavnik. Jedino pitanje vezano uz izbore jest koji bi od članova dinastije Kennedy trebao istaći svoju kandidaturu. Razlog za neizvjesnost jest prije svega u tome što se Kennedyjevi ili nisu međusobno dogovorili, ili zbog fijaska Caroline Kennedy u pokušaju da je imenuju na mjesto Hillary Clinton više nemaju apetita za takve igre.

Schilling je, pak, zbog svog sportskog postignuća stekao ogromnu popularnost u Bostonu i Massachusettsu, ali je pitanje koliko će mu ta popularnost biti od koristi s obzirom da je po političkim stavovima sušta suprotnost Kennedyjevima. Iako nikada nije bio član nijedne stranke i sebe opisuje kao nezavisnog i neopredijeljenog birača, godine 2004. je sudjelovao u predsjedničkoj kampanji Georgea W. Busha a četiri godine kasnije radio za Johna McCaina.

U svakom slučaju, Schillingova kandidatura dolazi u prilično nezgodnom trenutku za demokrate, s obzirom da sada na Massachusetts i naizgled rutinsku kampanju moraju trošiti novac, ljudske i kreativne resurse umjesto na saniranje posljedica sve izvjesnijeg poraza koji je Obama doživio u pokušaju da provede zdravstvenu reformu u SAD. Taj je poraz, pak, doveo do tako drastičnog pada popularnosti Obame u SAD, da to više ne mogu ignorirati svjetski, pa ni hrvatski mediji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)