Na indijskim parlamentarnim izborima vodi Kongresna stranka

Kongresna stranka, koja je Indijom upravljala najveći dio vremena od nezavisnosti 1947. godine, po svemu sudeći je osigurala još pet godina vlasti nad najmnogoljudnijom svjestkom demokracijom. Prvi rezultati izbora za Lok Sabhu – koji su se, s obzirom na nevjerojatno veliki broj birača morali održavati preko mjesec dana u pet faza od 18. travnja do 13. svibnja – ukazuju kako će Kongresna stranka premijera Manmohana Singha te njeni saveznici ostvariti bolje rezultate od očekivanih, odnosno održati vlast. Nade opozicijske nacionalističke stranke BJP da će smijeniti Singha su se izjalovile, jer su komunisti i druge lijeve stranke organizirane u tzv. Treću frontu – a koju je BJP vidio kao koalicijskog partnera – katastrofalno podbacili.

Neki od BBC-jevih reportera i komentatora, pak, drže da bi se svjetski mediji ipak trebali suzdržati od toga da odmah proglašavaju pobjedu Kongresa, s obzirom na iskustva s ranijih izbora, kada su prvi rezultati bili slab indikator konačnih rezultata. Izlazne ankete su, inače, ukazale na daleko tješnju borbu između Kongresa i BJP.

Inače, jedna od karakteristika ovih izbora jest da se na suprotnim stranama nalaze dva unuka Indire Gandhi, odnosno potomci političke dinastije koja desetljećima upravlja Kongresnom strankom, a samim time i Indijom. Kongresnu stranku kao prijestonasljednik predstavlja Rahul Gandhi, sin Sonje Gandhi, odnosno Rajiva Gandhija, premijera ubijenog 1991. godine. Na drugoj strani je Varun Gandhi, sin Sanjaya Gandhija, sina Indire Gandhi stradalog u avio-nesreći 1980. godine. On se na izborima natječe kao kandidat BJP, te je imao problema s govorima koje neki tumače kao širenje mržnje prema muslimanima.

Ako se trendovi pokažu istinitim, svjetska tržišta i Zapad bi trebala odahnuti, s obzirom da je indijska vlada pod Kongresom počela graditi čvrsto savezništvo sa SAD, izazivajući bijes kako nacionalista tako i komunista. Zanimljivo će biti i to da ekonomska kriza, po svemu sudeći, nije imala velikog efekta na najmnogoljudniju svjetsku demokraciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)