Izborni potres u Massachusettsu torpedirao Obaminu zdravstvenu reformu

Pobjeda republikanca Scotta Browna na izborima za Senat u demokratskom Massachusettsu će gotovo sigurno za posljedicu imati krah Obamine zdravstvene reforme. Demokrati su, u trenucima kada je Brownova pobjeda postajala nešto malo više od znanstvene fantastike, počeli glasno razmišljati o scenariju kojim bi mogli izgurati reformu usprkos gubitka ključnog 60. glasa u Senatu. Plan o kome se govorilo je bio da se Brownovo proglašenje pobjednikom što je moguće više oduži, te da uz pomoć Paula Kirka, odnosno trenutnog v.d. senatora, ipak izglasa okvitno usaglašeni senatski prijedlog kome se Brown protivi.

Jim Webb, demokratski senator iz Virginije, međutim je rekao kako je sasvim jasno da su se glasači u Massachusettsu, između ostalog, izjasnili i protiv zdravstvene reforme te da bi za njegovu stranku bilo neodgovorno da pokušava na silu progurati dalekosežne reforme a da prethodno za njih nisu dobili suglasnost naroda.

Ambiciozni Obamin plan o stvaranju sistema federalnog sistema zdravstvenog osiguranja – jedan od najvažnijih dijelova političke platforme mesijanskog predsjednika – je tako doživio krah. Najbolje što se u ovim uvjetima može postići jesu reforme “nasitno”, tj. neke od mjera u Obaminom prijedlogu o kojima postoji kakav-takav konsenzus, odnosno gdje Obama može očekivati barem nekakvu podršku od strane konzervativnih demokrata i umjerenih republikanaca.

Posted in 1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)