Predsjednik je izabran!

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=Herman+van+Rompuy&iid=3746316″ src=”f/1/2/9/4c.jpg?adImageId=7645112&imageId=3746316″ width=”500″ height=”374″ /]

Danas su šefovi država i vlada EU odlučili da će prvi predsjednik Unije, koji na dužnost stupa 1. prosinca, biti Herman van Rompuy, trenutni belgijski premijer, inače član Kršćansko-demokratske i Flamanske stranke.

Van Rompuy je posljednjih dana bio favorit nakon što je postalo jasno da – zbog protivljenja Njemačke i Francuske – prvi evropski poglavar u povijesti neće biti Tony Blair.

Britancima, odnosno Laburističkoj stranci premijera Gordona Browna koja je inzistirala na Blairu, kao utjeha je došlo imenovanje Lady Catherine Ashton, trenutne povjerenice za trgovinu EU, na mjesto prvog evropskog ministra vanjskih poslova. Ashton će tako doći na čelo prve evropske diplomatske službe, odnosno kao socijalistički kadar poslužiti kaso svojevrsna ravnoteža demokršćanskom predsjedniku.

Ironijom sudbine, ova vijest dolazi u trenutku kada se u Hrvatskoj zahutkatava kampanja za predsjedničke izbore koji se, u svjetlu onoga što se trenutno “kuha” u Bruxellesu, čine sve manje relevantnim, odnosno sve većim gubljenjem vremena.

Cinici bi rekli kako je fino vidjeti kako Evropa – kojoj svi toliko teže i svi toliko veličaju kao ideal za Hrvatsku – kadrovska pitanja rješava tako elegantno, brzo, jeftino i bez ikakvih gnjavljenja stanovništva s nekakvim demokratskim izborima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.