U Japanu na izborima opozicija pomela vladajuću stranku

Japanska TV-kuća NHK je, na temelju izlaznih anketa, objavila prve procjene rezultata danas održanih parlamentarnih izbora u Japanu, i one ukazuju da je opozicijska Demokratska stranka Japana (DPJ) do nogu potukla desničarsku Liberalno-demokratsku stranku (LDP) koja Japanom, uz jedan kraći prekid, vlada od 1955. godine. DPJ prema tim procjenama može očekivati 300 od 480 mjesta u donjem domu japanske Dijete.

LDP, koju su posljednjih godina mučili korupcijski skandali i čiji su se vođe ostavke podnosili kao na tekućoj vrpci, pokleknula je pred udarima najnovije ekonomske krize – običnim Japancima očito teže i od naftnog šoka 1970-ih i od tzv. “izgubljenog desetljeća” 1990-ih kada je Japan grcao u deflaciji i izgubio povijesnu priliku da se nametne kao vodeća ekonomija svijeta.

DPJ je relativno nova stranka, osnovana 1998. godine, a najčešće je opisuju kao liberalnu ili socijal-demokratsku, s obzirom da se u svom programu zalaže za smanjivanje državne birokracije uz istovremeno veći nagalsak na socijalna davanja. Nova vlada, koju će najvjerojatnije voditi Yukio Hatoyama, imat će, s obzirom na visok odziv na izborima, više nego jasan mandat za najopsežnije reforme u Japanu u posljednjih pola stoljeća. Današnji izbori za Japan predstavljaju značajan zaokret ulijevo. Kakve će to posljedice imati na međunarodnu politiku, s obzirom na situaciju oko Sjeverne Koreje i donedavno čvrsto proameričku poziciju LDP-a, tek treba vidjeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)