Clinton spasio novinarke od sjevernokorejske robije

Stalna nagađanja o tome da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-il bolestan, na umoru ili nesposoban voditi svoju zemlju će barem neko vrijeme biti utišane nakon današnje spektakularne vijesti iz Pjongjanga. Bivši američki predsjednik Bill Clinton je sletio u tu posljednju staljinističku državu na svijetu te isposlovao pomilovanje dviju američkih novinarki koje su zbog protuzakonitog prijelaza kinesko-sjevernokorejske granice osuđene na 12 godina robije.

Naravno, to je bilo prilika za službenu sjevernokorejsku agenciju KCNA da izda priopćenje u kome se navodi kako je Voljeni vođa to učinio iz “humanitarnih razloga”, odnosno za objavljivanje slike na kojoj Kim izgleda zdrav i blista od zadovoljstva u društvu znatno manje oduševljenog Clintona.

Clintonov nedostatak oduševljenja i nije tako iznenađujući, s obzirom da je 1990-ih Sjevernoj Koreji dao milijarde dolara pomoći u zamjenu za obećanje da nikada neće pokrenuti program izrade nuklearne bombe. Stvar bi još mogla biti pikantnija ako dođe do svađe između bivšeg i sadašnjeg predsjednika po pitanju načina na koji se vode pregovore. Tako bi se ponovila povijest, odnosno svađa između samog Clintona i Jimmyja Cartera, kome je 1994. godine bilo povjereno rješenje sjevernokorejskog problema, a što je izazvalo neprijateljstvo između dvojice bivših predsjednika koje traje do današnjih dana.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s