Clinton spasio novinarke od sjevernokorejske robije

Stalna nagađanja o tome da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-il bolestan, na umoru ili nesposoban voditi svoju zemlju će barem neko vrijeme biti utišane nakon današnje spektakularne vijesti iz Pjongjanga. Bivši američki predsjednik Bill Clinton je sletio u tu posljednju staljinističku državu na svijetu te isposlovao pomilovanje dviju američkih novinarki koje su zbog protuzakonitog prijelaza kinesko-sjevernokorejske granice osuđene na 12 godina robije.

Naravno, to je bilo prilika za službenu sjevernokorejsku agenciju KCNA da izda priopćenje u kome se navodi kako je Voljeni vođa to učinio iz “humanitarnih razloga”, odnosno za objavljivanje slike na kojoj Kim izgleda zdrav i blista od zadovoljstva u društvu znatno manje oduševljenog Clintona.

Clintonov nedostatak oduševljenja i nije tako iznenađujući, s obzirom da je 1990-ih Sjevernoj Koreji dao milijarde dolara pomoći u zamjenu za obećanje da nikada neće pokrenuti program izrade nuklearne bombe. Stvar bi još mogla biti pikantnija ako dođe do svađe između bivšeg i sadašnjeg predsjednika po pitanju načina na koji se vode pregovore. Tako bi se ponovila povijest, odnosno svađa između samog Clintona i Jimmyja Cartera, kome je 1994. godine bilo povjereno rješenje sjevernokorejskog problema, a što je izazvalo neprijateljstvo između dvojice bivših predsjednika koje traje do današnjih dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)