Izraelski ministar vanjskih poslova pod istragom

Da Berislav Rončević ne bude jedini ministar protiv koga policija podiže kaznenu prijavu pobrinuo se Izrael, odnosno njegov ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman. Izraelska policija je, naime, državnom odvjetništvu preporučila dizanje optužnice protiv Liebermana, tereteći ga za masovno pranje novca preko fiktivnih tvrtki koji su on i kći imali na Cipru.

Lieberman je na tu vijest reagirao izjavama kako policijske istrage protiv njega nisu ništa novo, odnosno kako se one javljaju svaki put kada ojača.

A Lieberman je ovog puta doista ojačao, s obzirom da je na izborima za Kneset u veljači njegova stranka Yisrael Beizenu, koja uglavnom okuplja imigrante iz bivšeg SSSR-a, a koju  mnogi smatraju ultranacionalističkom, izbila na treće mjesto te ušla u koaliciju s Likudom, desničarskom strankom premijera Benjamina Nethanyahua.

Neki promarači izraleksih zbivanja drže da bi ova istraga vrlo dobro došla Nethanyahuu, koji bi se volio riješiti Liebermana čiji “problematični” stavovi – zalaganje za zaklektve vjernosti Izraelu od strane arapskih građana, odnosno priključivanje područja s arapskom većinom u Izraelu budućoj palestinskoj državi u svrhu veće etničke čistoće preostalog Izraela – u najmanju ruku nemaju baš najblagotvorniji efekt na eventualni uspjeh njegove diplomatske aktivnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)