Za Oscare ubuduće deset umjesto pet nominacija

Losanđeleska Akademija je objavila odluku prema kojoj će od sljedeće godine za nagradu Oscar u uži izbor, odnosno nominaciju ulaziti 10 umjesto 5 filmova.

Kenneth Turan, kritičar Los Angeles Timesa u svom komentaru taj potez tumači nastojanjem Akademije da ceremonijama donese veću televizijsku gledanost, odnosno više novaca studijima koji će u reklamnim kampanjama tvrditi da su im naslovi “nominirani za Oscara”. Najvažnija je stvar, dakako, daleko veća mogućnost da se među nominiarne “prošvercaju” ljetni blockbusteri, a možda i koja komedija umjesto umjetničkih “arty farty” drametina, opskurnih biografija i književnih adaptacija, odnosno  “dajte mi Oscar” glumačkih prenemaganja koja dominiraju među kandidatima za Oscare.

Hollywood Reporter, pak, citira neke holivudske “igrače” koji smatraju da će ovaj potez stvoriti nove probleme – daleko više troškova za reklamne kampanje – a da neće biti koristi, odnosno da će glasači Akademije još uvijek zadržati svoje predrasude prema komercijalnim filmovima.

S druge strane, ovaj potez statistički ostavlja veću mogućnost da se neki hrvatski film ovjenča Oscarom u kategoriji za strani film. Samo je malo vjerojatno da će ta prilika biti iskorištena.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s