Osramoćeni zastupnici britanskog Parlamenta – pred samoubojstvima?

Nedavna najava Michaela Martina, predsjednika britanskog Doma zastupnika, kako će 21. lipnja napustiti svoju funkciju, po svemu sudeći, neće biti jedina posljedica skandala koji je izazvalo otkriće Daily Telegrapha o sistematskoj zloupotrebi dnevnica i drugih troškova među zastupnicima jednog od najstarijih i najuglednijih institucija zapadne demokracije.

Barem se takav dojam može steći nakon što se konzervativna zastupnica Nadine Dorries – koja je, slično kao i brojne kolege iz vladajuće Laburističke stranke, razotkrivena kao korisnik javnih troškova u privatne svrhe – požalila na “atmosferu linča” i “makartističkih progona” u svom blogu. Taj bi progon, tvrdi Dorries, mogao njene kolege potaći na samoubojstva.

Dorries je na blogu – koji trenutno nije dostupan – napisala kako je atmosfera u Westminsteru, gdje se nalazi Parlament, teška da strah od samoubojstava mnoge tjera da provjeravaju članove koji ne dođu na sjednicu.

Dorries nije dobila izraze suosjećanja od strane svog kolege i stranačkog šefa Davida Camerona – kojemu ankete već godinu dana pripisuju gotovo izvjesni dolazak na vlast. Cameron je javno reagirao na njene navode rekavši kako se, “naravno osjeća zabrinutost”, ali i da bi Dorries trebala daleko više brinuti o svojim biračima koji – pogotovo u vremenima recesije – nemaju baš previše razumijevanja za rastrošne i bahate parlamentarce koji lagodno žive na račun sve siromašnijih poreznih obveznika.

Hrvatski birači, za razliku od britanskih, se ne moraju brinuti da će zbog nekakvog skandala s bogaćenjem na račun poreznih obveznika ostati bez svojih cijenjenih zastupnika. Vladajući HDZ kao oličenje tradicionalnih katoličkih vrijednosti je saborske klupe napunio osobama za koje je samoubojstvo grijeh, dok moderni i progresivni SDP odbacuje koncept časti kao za Hrvatsku neopravdani otpadak iz feudalne prošlosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)