Komunistički poligamist na čelu Južne Afrike

Južna Afrika, s obzirom na jezive socijalne razlike, siromaštvo i eksploziju kriminala  može izgledati kao basket case kada se usporedi s vodećim industrijskim državama zapadnog svijeta, ali se još uvijek mora smatrati regionalnom silom čija je riječ – kada su u pitanju afrička pitanja – vrlo često posljednja. Ne iznenađuje, stoga, da Vuk Jeremić srpsku javnost nakon najave ulaska Kosova u MMF nastoji utješiti upravo opetovanim garancijama da Južnoj Africi – kao i prije godinu dana – ne pada na pamet priznati nezavisnost bivše srpske pokrajine, što se tumači kao sugestija drugim afričkim i državama Trećeg svijeta da postupe na isti način.

Mogućnost da Južna Afrika po tom, a i nekim drugim, pitanjima promijeni kurs je, po svemu sudeći, još manja nakon što je jučer na njeno čelo došao Jacob Zuma. Treći post-aparthejdski predsjednik Južnoafričke Republike će najjaču i najvažniju afričku državu još više odlijepiti od svega onoga što se kolokvijalno smatra  Zapadom. Njegovi prethodnici Nelson Mandela i Thabo Mbeki su se trudili svoju preporođenu državu koliko-toliko učiniti “normalnom” u smislu Fukuyamine paradigme o liberalno-demokratskom kraju povijesti. Apartheid je ukinut, uvedena je rasna jednakost, ali zato privatno vlasništvo i kapitalizam nisu mogli biti dovođeni u pitanje, a JAR se trudila u mnogim društvenim pitanjima – kao što su ukidanje smrtne kazne i uvođenje homoseksualnih brakova – postati uzornim sljedbenikom klintonovsko-blerovskog Trećeg puta.

Sa Zumom na čelu Južne Afrike svemu tome bi mogao doći kraj. Zuma je član Južnoafričke komunističke partije (SACP), a neko vrijeme je bio i u njenom Politbirou, a kao potpredsjednik JAR se isprofilirao kao prvak lijevog krila vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres (ANC), poznatog po sve žešćoj kritici centrističke Mbekijeve politike. U mnogo čemu, dolazak Zume na vlast bi po JAR mogao imati iste posljedice kao i dolazak Chaveza na vlast u Venezueli, odnosno snažan poticaj lijevom populizmu i, općenito, protuzapadnom raspoloženju diljem cijelog jednog kontinenta.

Stoga ni ne iznenađuje što se nijedan zapadni čelnik nije udostojio pojaviti na Zuminoj inauguraciji. Kako stvari stoje, i u Africi bi se danas počelo ostvarivationo što je 1980-ih bilo Reaganova noćna mora – “crvenjenje” Latinske Amerike i Afrike.

Zuma je, pak, zanimljiv i zbog toga što će trebati daleko više truda da tog čelnika jedne moderne države pomiri s parametrima “političke korektnosti” u današnjim zapadnim društvima. Iako je komunist, Zuma se kao pripadnik naroda Zulu drži njegovih poligamističkih tradicija, te je vjenčan s tri žene. Iza sebe također ima razvikano suđenje za silovanje i niz optužbi za korupciju i reketarenje.

Zanimljivo je, pak, da hrvatski mediji u potpunosti ignoriraju Zumu, čak i ako bi njegov dolazak na vlast Svjetsko prvenstvo u nogometu – za mnoge Hrvate najvažnijoj stvari na svijetu – morao učiniti daleko zanimljivijim. Razlog nije samo u sve gorem neznanju njihovog novinarskog kadra, odnosno sve parohijalnijoj uređivačkoj politici, koliko, možda u nesretnoj koincidenciji s lokalnim izborima. U usporedbi sa Zumom svi Bandići, Kerumi, Jambe pa možda čak i Glavaši, izgledaju kao sitne ribe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)