Gordon Brown najnepopularniji britanski premijer otkad je anketa

Anketa koju je agencija BRIX napravila za Mail on Sunday među biračima u Velikoj Britaniji pokazuje kako Laburistička stranka premijera Gordona Browna na sljedećim parlamentarnim izborima može očekivati 23 posto glasova, što je najniži rezultat za vladajuću stranku otkako su 1943. godine uvedene suvremene metode ispitivanja javnog mnijenja.

Oporbeni konzervativci Davida Camerona, pak, mogu očekivati 43 posto glasova, a što bi se – pretočeno u britanski većinski izborni sistem – pretvorilo u parlamentarnu većinu od čak 220 mjesta – daleko više većine od 179 mjesta koje je dobio bivši premijer Tony Blair kada je 1997. godine otpuhao konzervativce s vlasti. Isto istraživanje pokazuje da čak 52 posto Britanaca želi da Blairov nasljednik odmah napusti tu funkciju.

Uzimajući u obzir da Mail tradicionalno nije baš najlijevije orijentiran britanski list, kao i da do redovnih izbora ima dugih godinu dana, ovo definitivno nisu dobre vijesti za Browna. Premijer koji je trebao biti spasitelj Laburističke stranke – uspješan Blairov ministar financija koji je simbolizirao sve dobro u Blairovoj eri, a bez ljage izazvane šurovanjem s Bushom i upadom u Irak – najvjerojatnije je na putu da kao premijer postane povijesna fusnota.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s