“Talentirani” gospodin Van der Sloot

“Zločin te čini glupim” je rečenica koja je na mnoge načine mogla služiti kao neslužbeno geslo nikad prežaljene TV-serije Odjel za umorstva, ili barem u njenim prvim sezonama, dok su se epizode više temeljile na stvarnom životu, odnosno prikazivale sitne ulične kriminalce koje je u zatvor vodila manje sposobnost baltimorskih policajaca, koliko njihova vlastita glupost.

Međutim, ta bi se poslovica mogla primijeniti i na Jorana van der Sloota, 21-godišnjeg Nizozemca s karipskog otoka Aruba koji uživa reputaciju jedne od rijetkih ličnosti koja je postala međunarodni celebrity uspješnim izbjegavanjem optužbe za ubojstvo. Prije otprilike pet godina 15-godišnja američka srednjoškolka Natalee Holloway je nestala prilikom izleta na Arubu. Lokalna policija je dva puta hapsila Van der Sloota pod sumnjom da je imao neke veze s njenim nestankom, odnosno smrću, ali oba puta je pušten; smatra se da su glavni razlozi nesposobnost lokalne policije i činjenica da je Joranov otac bio ugledni odvjetnik i jedan od najutjecajnijih ličnosti na otoku.

Van der Sloot se uspio od optužbe izvući i nakon što ga je nizozemska televizija skrivenom kamerom snimila 2008. godine kako jednom dileru priča o tome da je svjedočio Hollowayevoj smrti, odnosno da zna tko i kako je njeno tijelo bacio u more.

Van der Sloot je usprkos svega toga ostao na slobodi i počeo uživati u svom statusu celebrityja. To je uključivalo putovanja po svijetu, pa i sudjelovanje na poker-turniru u Peruu.

I što se onda dogodilo? Van der Sloot je upoznao djevojku po imenu Stephany Flores, doveo je u svoju hotelsku sobu i onda odjednom nestao iz hotela. To nije bio slučaj sa Flores, koja je u hotelskoj sobi pronađena pretučena, izbodena nožem i, naravno, mrtva.

Van der Sloot, po svemu sudeći, nije znao procijeniti koliko bi nesretna Flores mogla biti adekvatan objekt za njegove homicidalne sklonosti. Da je, vjerojatno ne bi izabrao kći Ricarda Floresa, peruanskog automobilskog asa, predsjednika peruanskog moto-kluba i bivšeg kandidata na predsjedničkim izborima. U pitanju nije bila anonimna američka turistkinja i bilo je očekivati da će institucije peruanske pravne države djelovati malo efikasnije od onih na Arubi prije pet godina. Van der Sloot je tako temeljem Interpolove tjeralice danas uhvaćen u Čileu te se očekuje da će biti izručen.

Van der Slootova glupost je, dakako, i u tome što se cijeli nemili događaj zbio točno pet godina od Hollowayinog nestanka. Mladi Nizozemac kao da je novim ubojstvom svima htio pokazati srednji prst. Ono malo simpatija što je imao ovime će vjerojatno nestati; kada javnost voli serijske ubojice, onda su to demonski supergenijalci poput Hannibala Lector ili Tom Ripley. Bahati junci koji zbog zločina završe kao “trendovska tema” na Twitteru to definitivno nisu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *