Na dan izbora vođa britanske stranke preživio pad aviona

[picapp align=”left” wrap=”true” link=”term=Farage&iid=8465612″ src=”1/e/1/9/Nigel_Farage_On_fcc9.jpg?adImageId=12766550&imageId=8465612″ width=”234″ height=”156″ /]

Svi su najavljivali kako su današnji izbori za britanski Parlament najdramatičniji u povijesti. Međutim, malo tko je mogao zamisliti da će dramatičnost izbora biti potvrđena još prije zatvaranja birališta i napetog iščekivanja izbornih rezultata i postizbornih koalicijskih preslagivanja.

Za to se pobrinuo Nigel Farage, vođa euroskeptične Stranke nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) i njen zastupnik u Evropskom parlamentu. 46-godišnji političar je danas preživio pad vlastitog aviona kojim je, vukući natpis “Glasajte za svoju budućnost – glasajte za UKIP” pokušao nagovoriti birače daju glas njegovoj stranci. Avion se srušio prilikom uzlijetanja u Hintonu u centralnoj Engleskoj, navodno zato što je natpis zakačio neke od aerodromskih instalacija. Avion je bio prevrnut, a Faragea su iz olupine morali vaditi vatrogasci.

Farage je bio u nesvijesti, ali njegova stranka tvrdi da se oporavio. Pilot je, pak, u daleko težoj situaciji.

UKIP, inače, ima solidan postotak podrške koji se odražava na evropskim, ali ne i na parlamentarnim izborima gdje se zbog većinskog sistema njegovi birači idu “na sigurno” i daju glas konzervativcima. Bez obzira na to, današnji dramatični događaji će među UKIP-ovim pristašama sigurno proširiti svakojake teorije zavjere.

Sam Farage se natječe u izbornom okrugu Buckingham, koga predstavlja laburistički zastupnik i predsjednik dosadašnjeg saziva Parlamenta John Bercow. Velike britanske stranke po tradiciji nikada ne ističu protukandidate predsjednicima parlamenta, ali je Farage tu tradiciju prekršio, nadajući se kako će iskoristiti bijes javnosti zbog skandala s manipulacijom parlamentarnim troškovima.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s