Nova australska premijerka raspisala ekspresne izbore

Iako nas je bliža i dalja povijest naučila da su dugoročne političke prognoze uvijek nezahvalne, oni koji se vole kladiti će “pametan novac” staviti na to da Jadranka Kosor nakon sljedećih parlamentarnih izbora neće biti novi premijer. Kao glavni razlog za to bi se mogao navesti nedostatak “ubilačkog instinkta”, odnosno nedostatak volje i hrabrosti da se “veliki” potezi povuku u trenutku koji donosi veliki profit, ali i određeni rizik. Tako je Kosor propustila priliku da izvanredne izbore raspiše početkom godine, kada je nakon Sanaderovog samoubilačkog “puča” uživala iznenađujuće visoku popularnost te je sada prisiljena gledati kako podrška njenoj stranci kopni, ne samo u anketama, nego i broju koalicijskih partnera.

Sličnu pogrešku je prije tri godine u istim okolnostima načinio laburistički premijer Gordon Brown, kada je u posljednji trenutak odlučio dići ruke od ekspresnih izbora i tako sebi oduzeti reputaciju izborno legitimiranog Blairovog nasljednika. Zbog toga se mrcvario sljedeće tri godine i na kraju dozvolio da se u Britaniji konzervativci vrate na vlast.

Sličnu pogrešku, međutim, nema namjeru ponoviti australska laburistička premijerka Julia Gillard, koja je upravo najavila izvanredne izbore za parlament. Gillard je prije nepunih mjesec dana došla na vlast stranačkim pučem, motiviranim, između ostalog, lošim anketama za dotadašnjeg laburističkog vođu i premijera Kevina Rudda. Gillardino brutalno zabijanje noža u leđa svom drugu su australski birači shvatili kao odlučnost koja dobro dođe u teškim ekonomskim vremenima te je, sudeći po anketama, žele vidjeti na mjestu premijerke. Utrka bi trebala biti tijesna, ali australske kladionice tipuju da će izbori 24. kolovoza završiti pobjedom laburista.

Ako Kosor čuje za tu vijest i pokuša reagirati slično, teško je vjerovati da će to imati iste efekte. Hrvatska javnost – već naviknuta da na Kosorin HDZ gleda kao gubitnike – će umjesto kao odlučan potez to shvatiti kao izraz očaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)