Povijest se brzo ponavlja u državi New York

[picapp align=”left” wrap=”true” link=”term=David+Paterson&iid=7796345″ src=”3/d/1/e/Hublot_and_African_406f.jpg?adImageId=10057998&imageId=7796345″ width=”234″ height=”310″ /]

David Paterson je u povijest ušao kao prvi crnac na mjestu guvernera američke države New York. U povijest je ušao i kao prvi slijepac na mjestu njjujorškog guvernera. Kako stvari stoje, vrlo bi se moglo dogoditi da u povijest uđe po još jednoj stvari koja ga dijeli od svih njegovih prethodnika, iako za nju neće pokazati neki naročiti entuzijazam.

Naime, Davidu Patersonu prijeti ozbiljna mogućnost da Paterson prijevremeno napusti mjesto guvernera zbog seks-skandala, i to nakon što je njegov prethodnik Eliot Spitzer morao učiniti isto zbog seks-skandala. O tome već par dana bruje američki mediji i blogovi, navodeći kako New York Times priprema objaviti članak čija je “sočnost” tolika da Paterson jednostavno neće imati izbora nego da digne ruke i od mandata i od guvernerske kampanje za koju je dosad prikupio 3 milijuna dolara.

Zasad se ne govori o ničemu konkretnom, osim da su Patersonovi “nestašluci” daleko “sočniji” od posjeta prostitutkama koji su srušili Spitzera. Mnoge takve stvari neće previše iznenaditi jer je Paterson prilikom svog iznenadnog dolaska na dužnost nastojao preduhitriti kopače prljavštine rekavši kako je neko vrijeme bio nevjeran supruzi. Špekulacije i glasine na Internetu, pak, govore da je bračni par Paterson već duže vrijeme aktivan na svingerskoj sceni.

Naravno, iza svega bi mogla biti i prozaična politika, odnosno nastojanje Demokratske stranke – kojoj posljednjih mjeseci ne cvatu ruže – da spriječi republikansko preuzimanje mjesta guvernera na izborima u studenom. Tome bi dosta pripomoglo ako se izbjegnu iscrpljujući stranački predizbori, odnosno sukob Patersona s ambicioznim i popularnim vrhovnim državnim tužiteljem Andrewem Cuomom.

U svakom slučaju, Paterson je našao za shodno preko svojih glasnogovornika poručiti da nema namjeru podnijeti ostavku. Da li će se stvari promijeniti nakon što New York Times objavi svoj članak, tek treba vidjeti, ali se teško oteti dojmu da se u državi New York povijest, ponavlja se ili ne, odvija prilično brzo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)